08.11.2023

En guide for sikker julebelysning

Julen nærmer seg raskt, og det er på tide å begynne å tenke på juledekorasjonen. Her er våre beste tips for en trygg og strålende julebelysning.

Når du skal ha julebelysning utendørs, enten det er privat, eller i offentlige områder som et torg eller en handlegate, er det flere viktige hensyn du må huske på for å sikre en trygg og vakker belysning:

 

 1. Sikkerhet:
  Sikkerheten bør alltid komme først. Det er derfor viktig å sørge for at all belysning er sertifisert for utendørs bruk og er i god stand. Kabler og kontakter bør inspiseres grundig for skader før de tas i bruk.
 2. Bruk av skjøteledninger:
  Innimellom må man kanskje finne frem en skjøteledning for å få strømmen helt frem til juledekorasjonen. Da er viktig å velge rett type skjøteledning i forhold til bruken samt å sørge for at denne er mekanisk beskyttet. Det er forskjell på skjøteledning for utendørs og innendørs bruk. En skjøteledning som blir liggende ute i vær og vind blir utsatt for helt andre påkjenninger enn den installasjonen som elektrikeren monterer opp på eiendommen din.
 3. Overbelastning:
  Overbelastning er en vanlig årsak til kortslutninger. Sørg for å følge produsentens retningslinjer for hvor mange lys som kan kobles sammen. Det kan være behov for å bruke flere strømkretser for ulike belysningsområder.
 4. Vanntetthet:
  Sørg for at all utendørs belysning er vanntett og tåler værforholdene. Dette er spesielt viktig i områder med mye nedbør og snø. Husk at når det går fra kaldt til varmt så smelter snøen og blir til vann, den hyppigste årsaken til jordfeil ved bruk av skjøteledning utendørs er vanninntrenging imellom pluggen og støpslet.
 5. Fagmessig installasjon:
  Hvis du ikke har erfaring med installasjon av utendørs julebelysning, har vi fagutdannede elektrikere som har kompetanse på området. De vil kunne sikre en trygg og profesjonell installasjon.
 1. Tidsstyring:
  Bruk tidsbrytere eller fjernkontroller for å regulere belysningen. Dette sparer strøm og sørger for at belysningen ikke er på unødvendig.
 2. Generell vedlikehold:
  Sjekk belysningen jevnlig gjennom hele sesongen for eventuelle problemer eller skader. Bytt ut lyspærer eller komponenter som er defekte umiddelbart.
 3. Miljøvennlighet:
  Vurder miljøvennlige alternativer som LED-lys, som bruker mindre energi og varer lenger. Reduser unødvendig strømforbruk ved å slå av belysningen når den ikke er nødvendig.

 

Med disse tipsene kan du nyte en trygg og strålende julebelysning uten bekymringer. God jul og en lysende høytid!

 

Behov for hjelp med belysning?

Vi kan belysning, enten det er julebelysning, ineteriørbelysning eller utebelysning. Kontakt oss for et uforpliktende tilbud.