Gå til innholdet
Medlem av Elkonor — din landsdekkende elektrikerkjede

Gjør deg klar for solsesongen☀

Vårsolen har begynt å vise seg på Sunnmøre og de fleste tak er fri for snø. Sommeren er i vente og vi er som alltid like forventningsfull på at dette blir en solrik og varm solsesong.

Solen avgir mye energi og treffer oss med en varmeeffekt på 1000W/m2. Solceller i dag klarer å omforme 20-22% av dette til elektrisk energi.  Stadig ny teknologi og lavere priser gjør at solceller i dag er et godt alternativ for veldig mange.

Strømpris påvirker etterspørsel

Innovasjonsleder Fredrik Tusvik Helle er rimelig sikker på at etterspørselen vil øke fremover.

- I vår landsdel har vinterens strømpriser holdt seg lave, kanskje kunstig lave. For mens hustak på Østlandet og Sørlandet fylles med solcellepanel, er det fortsatt langt mellom solcelleanleggene i vår region. Parallelt foregår det diskusjoner om hvor lenge de enorme prisforskjellene mellom nord og sør kan fortsette i overskuelig fremtid.

Økende etterspørsel

EL 24 har fått jobben med å dekke Haramsøya Skule med solceller.

Det er nok flere som ser nytten av å rigge seg for høyere strømkostnader fremover.
EL 24 opplever stadig økende etterspørsel, og har allerede installert flere anlegg.
Øyvind Fagerhol ble derfor nylig ansatt som prosjektleder i EL 24, og jobber i dag kun med solenergi.

- Det har vært overraskende mange henvendelser fra første dag jeg begynte. Vi har nå flere spennende prosjekter som nærmer seg oppstart, i tillegg er det jevn tilstrømming av forespørsler på boliger og hytte. I februar fikk vi inn et større parti med panel, og jeg tenkte der og da at ambisjonsnivået var noe høy. Det viste seg at panelene gikk som varmt hvetebrød, og nesten hele partiet ble solgt før vårsolen kom.

Mange lurer på er hvor lenge man må ha et solcelleanlegg før det blir lønnsomt.

Øyvind er i gang med sesongens første anlegg.

- Med dagens strømpriser kan Fagerhol vise til flere simuleringer som gir en tilbakebetalingstid på mellom 12-20 år på utenpåliggende installasjoner. Vi har hatt spesielt fokus på å ta inn solcellepanel og innfestingssystem av god kvalitet. I vår landsdel er det viktig å levere løsninger med et lengre tidsperspektiv, i tillegg har vi et tøft klima.  Våre panel leveres med 25 års garanti, med forventet levetid opptil 30 år. Anleggene har minimalt med vedlikeholdskostnader. Alle våre kunder vil oppleve mange år med gunstig energiproduksjon.

Det grønne skiftet

Solcelleanlegg på Mørkeset installert i mars 2022.

Selv om det er penger å spare på egen strømproduksjon, møter EL 24 mange kunder som er mer opptatt av miljøaspektet og dette med å utnytte en fornybar ressurs. Tusvik Helle forsikrer om at solceller er bra for klima også i Norge.

Om Norge hadde vært isolert fra det Europeiske strømmarked hadde det vært meningsløst å erstatte vår vannkraft med solcellepanel produsert i andre verdensdeler og gjerne med kullkraft. Heldigvis har de aller fleste produsentene et høyt fokus på å produsere panel med lavest mulig klimafotavtrykk. Dette har faktisk blitt prestisje blant solcelleprodusentene. Det gjør at et solcelleanlegg i dag vil være CO2 nøytralt innen 3 år i vårt fylke, om en legger europeisk kraft som grunnlag. Med dagens utenlandskabler er jo dette faktisk tilfelle. Så her er det gode muligheter for alle å gjøre en liten forskjell. 

I tillegg kan dagens solceller gjenvinnes med inntil 95%, som betyr at en på sikt vil oppnå svært god sirkulærøkonomi på solenergi.

Lagre eller selge overskuddsstrøm – hva er mest lønnsomt?

Tusvik Helle forteller at privatboliger kan regne med en produksjon på 20-30 prosent av totalforbruket. Når kundene spør om det kan lønne seg å montere solceller for å selge strøm tilbake til nettet, er han tydelig i sitt råd.

– Det lønner seg å bruke strømmen man produserer i så stor grad man klarer. Prisen for å kjøpe strøm er høyere enn prisen man får for å selge. Det finnes enkelte gode plussordninger, men på det jevne handler det om å tilby fornuftige anlegg som er lønnsomme for folk flest.

Hytte på Sulafjellet drevet av sol, batteri og aggregat. Komplett el-anlegg med downlights, varmekabler i gulv og strømuttak etter dagens krav.

EL 24 er et lokalt elektrikerfirma med flere avdelinger og salgskontor på Sunnmøre. Vi har mange dyktige fagarbeidere og kan tilby et bredt spekter av tjenester. EL 24 er relevant og oppdatert på løsninger og produkter tilgjengelig i markedet. Vi har kompetanse til å skreddersy og levere tjenester med høy merverdi for våre kunder.

EL 24 har de siste årene opparbeidet seg god erfaring og er meget leveringsdyktig innen solcelleanlegg, batteri-installasjoner og off-grid installasjoner for bolig, hytte, næring og gårdsbruk. Når en prosjekterer og planlegger solcelleanlegg handler det ikke kun om antall panel, men at anlegget skal vare den tid som er forventet. Med vår tilhørighet mange plasser på Sunnmøre har vi også den lokalkunnskapen som skal til for at ditt solcelleanlegg blir best mulig. Med dette innebærer lastberegninger på snø og vindforhold og tilpasning/optimalisering av solcelleanlegget.

EL 24 samarbeider med lokale tømrere, og har foreløpig korte leveringstider på solcellepanel, festemateriell, omformere og tilhørende utstyr.

Siden vi er lokal så slipper du også å prøve å forstå og bestille alt på nett. Kom gjerne innom oss, så kan vi diskuterer om solceller er noe for ditt tak.