Hvorfor service og vedlikehold av varmepumpe?

Det er viktig å utføre regelmessig service og vedlikehold av varmepumper av flere grunner:

 1. Effektivitet: Regelmessig service og vedlikehold bidrar til å opprettholde varmepumpens effektivitet. Over tid kan varmepumper samle opp støv, smuss og andre partikler som kan redusere deres ytelse. Rengjøring av filteret og varmevekslere sikrer at varmepumpen fungerer optimalt og gir riktig oppvarming eller nedkjøling.
 2. Energibesparelse: En godt vedlikeholdt varmepumpe vil bruke mindre energi for å produsere ønsket temperatur. En uregelmessig vedlikeholdt varmepumpe kan ha redusert effektivitet og derfor økt energiforbruk. Ved å sørge for at varmepumpen fungerer best mulig, kan du redusere energikostnadene og spare penger på lang sikt.
 3. Levetid: Regelmessig service og vedlikehold kan bidra til å forlenge levetiden til varmepumpen. Ved å identifisere og rette opp mindre problemer før de utvikler seg til større feil, kan du unngå kostbare reparasjoner eller til og med erstatning av varmepumpen tidligere enn nødvendig.
 4. Luftkvalitet: Varmepumper bidrar til å regulere temperatur og fuktighet i innendørsområder. Riktig vedlikehold sikrer at varmepumpen opprettholder god luftkvalitet. Dette er spesielt viktig for personer med allergier eller luftveisproblemer, da en dårlig vedlikeholdt varmepumpe kan bidra til spredning av støv, mugg eller andre partikler i luften.
 5. Garantikrav: Mange produsenter krever regelmessig service og vedlikehold for at garantien på varmepumpen skal være gyldig. Hvis du ikke utfører nødvendig vedlikehold, kan det føre til at garantien blir ugyldig, og du kan bli ansvarlig for kostnadene ved eventuelle reparasjoner.

Har du ikke varmepumpe enda, men vurderer det som oppvarmingskilde? Les mer om fordelerne ved varmepumpe eller se om vi har noen kampanjer gående.

Hvor ofte bør man ha service på varmepumpe?

Anbefalingene for hvor ofte du bør ha service på varmepumpen kan variere avhengig av produsentens retningslinjer og modellens spesifikasjoner. Generelt sett anbefales det å utføre service på varmepumpen annet hvert år. Dette sikrer at varmepumpen fungerer optimalt og opprettholder effektiviteten. De fleste varmepumper har fem års garanti. For at denne skal være gjeldende krever produsentene at vedlikeholdskravene etterfølges, og at den kan dokumenteres utført av sertifisert personell.

Hvordan utføres service på varmepumpe?

Når vi tar service på luft-til-luft varmepumpe er det en rekke punkter vi sjekker, rengjør og tester:

 • Rens av innedel og utedel
 • Måling av temperatur
 • Måling av luftstrøm
 • Måling av strømbruk
 • Utregning av effekt
 • Funksjonstest
 • Skriftlig rapport
 • Bytte av filter
 • Bytte av batterier

Hvor mye koster service på varmepumpe?

Vi utfører full service av luft-til-luft varmepumpe for kr.  2190,- inkl mva*.

Bestill service av din varmepumpe, eller kontakt oss for ny varmepumpe.

* Reisekostnader og dersom det skulle være behov for å bytte deler vil dette som tilleggskostnader.

 

Enkelt vedlikehold av varmepumpen gjør du selv

Selv med en regelmessig service er det viktig at du gjennomfører noe vedlikehold selv.  Men det er heldigvis enkelt å holde varmepumpa i god stand. Det viktigste du kan gjøre er å rengjøre luftfiltrene på innedelen regelmessig. Dette forhindrer at støv, hår og smuss samler seg opp over tid og påvirker effekten på varmepumpa.

Det vil som regel være nok å rengjøre filtrene en gang i måneden, men det kan være behov for å gjøre det oftere dersom du bor rett ved trafikkert vei, har husdyr som røyter eller gjennom pollensesongen. Du bør finne detaljer om kravene til renhold i brukermanualen som fulgte med varmepumpen.

Glem heller ikke utedelen. Pass på at det ikke samler seg løv og annet rusk på utedelen, og sjekk i ny og ne at dreneringen fungerer som den skal. Om vinteren bør du fjerne eventuelle istapper som følger av kondensering.

Ønsker du service på din varmepumpe, eller har du behov for å bytte til en ny modell?

Vi utfører service på flere typer varmepumper, og leverer varmepumper av høy kvalitet fra Panasonic og Toshiba. Har du behov for ny hjelper vi deg gjerne med planlegging og installasjon av varmepumpen som passer ditt hjem best.